Judetul nostru, situat in sud-vestul tarii,are superbe variatii de relief si peisaj, dealuri impadurite, munti cu inaltimi semete, rauri repezi, pesteri mari si adanci, defilee cu deschidere uluitoare, asezaminte monahale ca manastirile Sfanta Ana, Tismana, Vodita si nu in ultimul rand, numeroase urme istorice.

Potentialul turistic al zonei este intarit de faptul ca turismul rural de aici ofera, de la sfarsitul lunii aprilie, preturi promotionale pentru intregul sezonul. Puteti face un sejur activ, cu drumetii pe munti, pescuit, plimbari cu barca sau cu vaporul de agrement pe Dunare si daca aveti echipamnet adecvat, expeditii in pesterile ce sunt o adevarata comoara pentru speologi.    

Resedinta de judet este Drobeta Turnu Severin locul de unde pornesc majoritatea traseelor turistice din zona. Orasul actual a fost proiectat in 1831, frumoaselor case-vila oranduite insiruirii paralele sau adiacente cursului Dunarii alaturandu-li-se nelipsitele blocuri-cutii de chibrit.

Exista insa numeroase puncte de atractie ce dau orasului un aer aparte:     

Portul cu vapoarele, barjele, cu pescarusii si albatrosi, este aflat la doar 1200 de metrii de malul sarbesc si are si el la fel ca toate porturile, poezia si farmecul sau.

Parcul Rozelor situat langa gara, parcul are in mijlocul sau ruinele Cetatii Medievale a Severinului. Cu putina imaginatie puteti intelege ce a insemnat timp de patru secole

(XIII-XVI ), o fortificatie medieval ape malul Dunarii.  

Castelul de apa – a fost construit in anii ’30 in stil medieval, infrumusetand astfel centrul orasului.     

Muzeul - Cladirea muzeului gazduieste sectiile de arheologie si etnografie, iar parcul din fata se constituie intr-o adevarata expozitie de ruine: ruinele Termelor Romane, ruinele Podului lui Traian, construit de celebrul Apolodor din Damasc pentru a inlesni trecerea trupelor romane ale lui Traian pe teritoriul Daciei, ruinele vechii Mitropolii a Severinului. Daca aveti noroc de o zi frumoasa, puteti sa va odihniti pe zidurile vechiului castru roman si sa admirati Dunarea asa cum faceau, cu doua milenii in urma, cuceritorii veniti din Cetatea Eterna.    

Pe drumul superb cu o multime de viaducte de 25 de km ce leaga Drobeta Turnu Severin de Orsova puteti vedea Manastirea Vodita ce este atestata din anul 1371 si nu in ultimul rand, hidrocentrala Portile de Fier I. Orasul Orsova este asezat, asemenea unui amfitetru, pe malurile raului Cerna. Aici puteti vizita Catedrala Catolica, a carei arhitectura unica , a facut ca in orasul australian Sidney sa se inalte o sora geamana cu a sa. De asemenea, Manastirea Sfanta Ana, situata pe una din culmile ce strajuiesc orasul , incanta atat datorita privelistii de vis, cat si prin dragostea cu care esteingrijita de maicute.     Dupa un drum de 25 km de la Orsova se gaseste Dubova, unde sunt viaducte peste vai salbatice, inaltimi stancoase, peisaje de neuitat, Cazanele Mari si Mici, adica locurile in care Defileul Dunarii se ingusteaza si fluviul da impresia ca fierbe. Formatiunile carstice ale Masivului Ciucarul Mare si Pestera Ponicova(Liliecilor), cu 1600 de metri de galerii descoperite, vin si ele sa intregeasca impresia generala. Zona cuprinde 215 hectare de rezervatie cu plante precum stanjenelul de stanca, fagul oriental, alunul turcesc, stejarul pufos si vietati rar intalnite in Romania ca: vipera cu corn, acvila,broasca testoasa, scorpionul, rasul, vulturul egiptean, etc.    

In nordul judetului Mehedinti se afla comuna ponoarele,aflata la 37 km de gara Motru, 65 km de DRobeta Turnu Severin, 65 km de Baile Herculane si 45 km de Targu Jiu.Ea reprezinta o caseta de bijuterii ale naturii , multe dintre ele find catalogate drept monumente ale naturii. Aici se afla cea mai mare padure de liliac din tara(20 hectare), ce atrage cu parfumul sau iubitori ai naturii si folclorului la “Sarbatoare Liliacului”. Podul lui Dumnezeu este o arcada de calcar, cu o lungime de 60 de metri si o latime de 9,7 metri, fiind al doilea pod natural din Europa ca marime si singurul functionabil (pe  deasupra sa trece soseaua Drobeta Turnu Severin- Baia de Arama- Baile Herculane). Podul s-a format prin prabusirea unui perete al Pesterii Bulba care prin cei 5000 de metrii de galerii si prin arhitectura sa interioara deosebita este o atractie turistica. Deasupra pesterii si a podului se afla un deal plin cu plante de spanz si cu formatiuni carstice intre care piezurile -incretiturile calcaroase- ce alcatuiesc Campul Afroditei si Campul Cleopatrei unice in Europa, la altitudini de pana la 600 de metrii. La cealalta iesirea a pesterii gasim Lacul Zaton, un lac de origine carstica si care, avand legatura cu sistemul hidrografic al pesterii, este cand plin ochi, cand pustiu si crapat.    

La 14 km de Severin, pe drumul ce leaga Drobeta de Calafat este localitatea Hinova ce ofera posibilitatea unei plimbari cu barca pe Dunare, a unei partide de pescuit, sau a unei sedinte de bronzat pe plaja in miniatura. Deasemenea, mai pot fi vazute zidurile Cetatii Hinova, iar padurea de salcami ce parfumeaza zona, este un punct de intalnire al apicultorilor din toata tara, datorita climei mediteraneene ce face ca salcamii sa infloreasca mai devreme decat in restul tarii.